Kestävä matkailu
Tavoitteenamme on, että Rauma on luanikas ja lumoava nyt ja tulevaisuudessa. Tämän tavoitteen Rauma saavuttaa säilyttämällä paikkansa helppona ja sujuvana paikkana vierailla, asua ja yrittää.
Kehitämme Raumalla matkailua kestävästi ja tuomme esiin vastuullisuustoimet viestinnässä. Huolehdimme matkakohteen kokonaisvaltaisessa hallinnon ja kehittämisen työssä, että matkailun vaikutukset luontoon, talouteen ja sosio-kulttuuriseen kudokseen eivät ylitä kohteen kantokyvyn rajoja. Olemme sitoutuneita kestävän matkailun periaatteisiin ja kannamme vastuun yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa ympäristöstä ja yhteisöstä.
Pyrimme tapahtumilla ja tapahtumakausilla kuten Pitsikaupungin joulun sesongilla elävöittämään Vanhaa Raumaa. Tapahtumien avulla luodaan edellytyksiä ympärivuotisesti kannattavalle liiketoiminnalle ja houkutellaan vierailijoita myös kesäkauden ulkopuolella.
Kokoamme Raumalle parhaillaan kestävän kehityksen ohjelmaa, jossa luodaan edellytyksiä kannattavalle ja kestävälle matkailuliiketoiminnan kehittämiselle. Raumalle ehdotetaan laadittavan oma kestävän matkailun kehittämissuunnitelma, jonka avulla matkailun kehitystä ja vaikutuksia toimintaympäristöön voidaan systemaattisesti seurata.
Vastuullinen matkailu Raumalla
Rauma on kahden ainutlaatuisen Unescon maailmanperintökohteen (Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki) kaupunki ja Rauman saaristo kuuluu Selkämeren kansallispuistoon. Nämä kansainvälisellä tasolla tunnistetut alueet kannustavat meitä toimimaan kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti.
Raumalla on runsaasti ainutlaatuista kulttuuriperintöä kuten oma ainutlaatuinen murre, Raum giäl, kansalliseen elävän kulttuuriperinnön listalle kuuluva pitsinnypläyksen taito, merenkulun perinnettä sekä käsityöperinnettä ja taidetta. Vaalimme, nostamme esiin ja hyödynnämme näitä perinteitä kunnioittavasti matkailumarkkinoinnissa.
Rauma oli Suomen ensimmäisten matkakohteiden joukossa, jotka tekivät päätöksen lähteä mukaan Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Tämän päätöksen myötä kannustamme yhteistyökumppaneitamme ja matkailualan yrityksiä toteuttamaan omaa kestävän matkailun polkua. Tarkemmat tiedot STF-ohjelmaan mukaan lähtemisestä löytyy Business Rauman sivulta.
Rauma tarjoaa paikallisyhteisölle mahdollisuuksia matkailupalveluiden tuottamiseen kaupungin kumppanina. Paikallisyhteisö tarjoaa mahdollisuuden vierailijoille tutustua Vanhan Rauman pihapiireihin Pitsiviikolla. Pitsikaupungin joulun kokonaisuudessa taas paikalliset kuorot, lauluryhmät, orkesterit sekä tanssiryhmät esiintyvät Joulevangeeljumissa ja tuottavat vapaaehtoisina musiikkinäytelmää yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa. Paikalliset asukkaat myös koristelevat 24 joulukalenterin ikkunaa luomaan joulun odotuksen tunnelmaa ja tuomaan esiin paikallista käsityötaitoa.
Raumalaiset erityispiirteet
Vanha Rauma
Vanha Rauma valittiin maailmanperintölistalle vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puutalokaupungista.
Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilytyn puutaloalue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, tehdään työtä ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa ympäristössä. Vanhan Rauman 29 hehtaarin suuruisella alueella on yli 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita Vanhassa Raumassa on noin 800.
Sammallahdenmäki
Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue valittiin maailmanperintölistalle vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Hautaröykkiöalue on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue. Karussa kalliomaisemassa sijaitsevat Sammallahdenmäen hautaröykkiöt edustavat ajanjakson monumentaalirakentamista.
Rauman saaristo
Merellä, saaristolla ja merenkululla on ollut jo vuosisatojen ajan merkittävä rooli Raumalla. Rauman edustan saaristo kuuluu Selkämeren kansallispuistoon, joka on tunnettu monimuotoisesta vedenalaisesta ympäristöstään ja rikkaasta linnustostaan. Kansallispuiston lisäksi Rauman saaristossa on muita luonnonsuojelualueita.
Pitsinnypläys
Vuosisatojen ajan ovat raumalaiset nyplääjät taituroineet knypylöillään pellavalangasta kuvankauniita pitsikuvioita. Pitsinnypläyksellä on ollut merkittävä rooli Rauman nousussa vahvaksi teollisuuskaupungiksi.
Pitsinnypläysperinne elää Raumalla edelleen vahvana ja se on liitetty vuonna 2023 Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon paikallisena käsityötaitona.
Lue lisää raumalaisesta pitsinnypläysperinteestä.
www.raumalace.fi
Rauman giäl
Rauman yksi tunnetuimmista erityispiirteistä on sen omintakeinen murre, eli Rauman giäl. Rauman giältä näkee kaupungilla muun muassa kylteissä ja penkeissä ja kuulla sitä saattaa aamutuimaan Kauppatorilla Pystökaffeella, kun toriparlamentti kokoontuu.