Wähä-Kuuri
Historiaa
Kuuri kuului v. 1756 postimestari Sonckille ja Vähä-Kuuriksi nimitetty tontti Henrik Kuurille. Vuonna 1800 tontti 209 kuului suojelusmies Johan Grönbergille. Hän oli köyhä.
Palovakuutukset
Talo kuului kaakeliuunintekijä E. S. Walleniukselle, kun sen palovakuutus vuonna 1885 otettiin. Tontilla oli asuinrakennus, joka oli hyvässä kunnossa ja rakennettu vuonna 1867. Se oli laudoitettu ja maalattu öljyvärillä ja siinä oli pärekatto. Huoneita oli viisi: kaksi salia, kaksi kamaria ja keittiö sekä lisäksi kaksi eteistä ja kaksi kuistia, joissa oli huopakatto. Kaakeliuuneja oli neljä ja lisäksi keittiön liesi, johon oli muurattu rautahella. Toinen rakennus oli pystytetty vuonna 1872 ja oli rakennettu yhteen toisen asuinrakennuksen kanssa. Rakennus oli tehty vanhasta puutavarasta. Se oli laudoittamaton ja punaiseksi maalattu. Tässäkin rakennuksessa oli pärekatto. Huoneita oli kolme: pakari, pesutupa ja eteinen. Tulisijoja oli leivintuvan uuni, eli todennäköisesti saunan uuni. Nämä rakennukset olivat Anundilankadun varrella ja tontin pohjoisrajalla.
Lisäksi tontin itärajalla oli asuinrakennus, joka oli tehty savimateriaalista puisin rakentein. Rakennus oli hyvässä kunnossa ja pystytetty 1872, rapattu kalkkilaastilla ja tiilikattoinen. Huoneita oli kolme: kaakeliuunintekijän verstas, kamari ja uuniliiteri. Rakennuksessa oli kaksi kaakeliuunia ja yksi kaakelinpolttouuni.
Ulkorakennus oli tontin eteläosassa, vinkkelinä Anundilankadun varressa ja tontin etelärajalla. Hirsinen rakennus oli tehty vuonna 1872, laudoittamaton ja maalattu punamullalla. Katto oli pärettä. Rakennuksessa oli navetta, lato ja talli, makasiini ja liiteri. Tontille oli ajoportti ja pienempi käyntiportti, molemmat öljymaalilla maalattuja. Tonttia kiertävä aita ja karjapihaa erottava aita olivat punamullalla maalatut.
Päärakennuksessa sattui palovahinko v. 1909, jolloin talo oli nahkatehtailija K. Fr. Sjöblomin omistuksessa. Palossa vaurioitui kahden huoneen sisustus. Talossa asui tehtaan työntekijöitä. Luultavasti tuli oli päässyt irti neli- ja kaksivuotiaiden lasten löydettyä äidin sänkyvaatteiden väliin piilottamat tulitikut. Molemmat lapset saatiin viime hetkellä pelastetuiksi asunnosta, jonka ovi oli säpissä ulkoapäin.
Myöhemmin, v. 1917 tässä vakuutuksessa mainitun tontin pohjoispuolen rakennukset purettiin nahkatehtaan toimesta. Sen sijaan tontin eteläpuolen asuinrakennus Anundilankadun varressa on säilynyt.
Muutospiirustukset
Eteläpuolikkaan rakennuksista on muutospiirustus vuodelta 1888. Tontilla on asuinrakennus nykyisen Posellinkadun varressa ja ulkorakennus tontin itärajalla. Asuinrakennus on paritupapohjainen. Siinä on sali ja tupa ja niiden välissä kamari sekä kuistiin yhdistetty eteinen. Pohjoispäässä on päätykamari. Nyt haluttiin rakennukseen liittää siipi tontin pohjoisrajalle. Siihen tulisi yksi asuinhuone. Ulkorakennuksessa on ennestään ollut hirsinen makasiini ja laudasta tehty puuhuone. Nyt rakennusta haluttiin jatkaa navetalla ja toisella puuhuoneella. Rakennuksen päässä on pieni käymälä ja sen vieressä aidattu avonainen tarha. Rakennuksen julkisivu on piirretty uusrenessanssiasuiseksi, vuorilaudoitus kolmijakoiseksi, ikkunat neliruutuisiksi ja niiden vuorilaudoitus klassistiseen tapaan suorista listoista koostuvaksi.
Tontin asuinrakennuksen kulmaan haluttiin vuonna 1901 avata nahkamyymälä, jonka vuoksi väliseiniä purettiin, rakennusta levitettiin hieman pihan puolelta ja nurkkaan rakennettiin liikkeen ovi. August Heleniuksen laatimaan piirustukseen liittyy myös julkisivupiirustus, jossa vuoraus on uusrenessanssityylinen, mutta poikkeaa hieman edellisestä suunnitelmasta. Tontille on suunniteltu myös uusrenessanssiportti.
Vuonna 1935 haluttiin nahkamyymälänä toimineet tilat muuttaa asuinhuoneiksi, keittiöksi, kahdeksi huoneeksi ja eteiseksi. Liikkeen oven paikalle tuli ikkuna.
Vuonna 1980 asuinrakennus perusparannettiin ja kaksi asuntoa varustettiin ajanmukaisilla peseytymis- ja keittiötiloilla. Toisen asunnon peseytymistilat tehtiin kuistiosaan, joka rakennettiin kokonaan uudelleen. Anundilankadun puolelle tehtiin uusi, vanhan tyylinen portti. Asunnoista tuli kaupungin vuokra-asuntoja.
Nykytilanne
Posellintorin varren asuinrakennus
Pitkänurkkainen asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus v. 1888 (luultavasti John F. Lindegren), aumakatto.
Portti
Tehty vanhan malliseksi v. 1980.