Krann
Pappilankatu 2
Kiinteistötunnus 001-162-236
Historiaa
Krannin tontteja oli 1756 kaksi. Toinen niistä oli Juhana ja toinen Maria Wahlbeckin omistuksessa. Vuonna 1800 omisti tontin 236 porvari Wahlberg-vainajan kuolinpesä. Omaisuutena oli lisäksi kolme tynnyrinalaa peltoa, niittyä, ruoka-aitta ja lato.
Muutospiirustukset
Vuodelta 1889 on John Fredr. Lindegrenin muutospiirustus, joka koskee tontin itäisellä puoliskolla, sen itärajan lähellä sijaitsevaa rakennusta, jonka pääty on Rauman joelle päin. Rakennus on ollut yksihuoneinen, mutta nyt sitä haluttiin jatkaa leivintuvalla ja huoneella, ja sisäänkäynnin eteen tehdä kuisti. Leivintupa tuli keskelle ja sen molemmin puolin iso huone. Rakennus sai uusrenessanssivuorauksen. Julkisivulaudoitus on kolmijakoinen, ja nelijakoisten ikkunoiden kehyslistoitus on profiloitua listaa. Kuisti on aumakattoinen.
Vuonna 1899 muutettiin Vähäkoulukadun varressa olevaa asuinrakennusta. Suunnitelmat on laatinut Arvi Forsman. Rakennuksen itäpäässä olevat leivintupa ja kamari kuuluivat yhdelle omistajalle, ja länsipäässä olevat leivintupa ja kamari, rakennuksen levyinen asuinhuone sekä eteinen ja eteiskamari kuuluivat toiselle omistajalle. Muutokset koskivat länsipäätä. Leivintuvan ja kamarin välistä seinää siirrettiin niin, että kamarista tuli isompi. Eteisestä tehtiin keittiö ja yhden huoneen kaakeliuuni siirrettiin keittiön lieden kohdalle, rakennuksen keskelle. Muut uunit jäivät vanhoille paikoilleen ulkoseinustoille. Entisen eteisen edessä ollut kuisti purettiin ja korvattiin kahdella uudella. Sisäänkäyntejä tuli rakennuksen tähän puolikkaaseen kolme, joten tiloja voitiin vuokrata.
Vuonna 1908 tehtiin tontin rakennuksissa muutoksia. Suunnitelmat on laatinut Leonard Ahti. Vähäkoulukadun varressa olevaa asuinrakennusta laajennettiin pihan puolella. Laajennusosaan tuli kaksi uutta keittiötä, yksi kamari ja kaksi eteistä. Vanhan osan tiloista tuli neljä asuinhuonetta. Rakennukseen muodostui kolme asuntoa, joista yhdessä oli kolme huonetta, keittiö ja eteinen sekä erikseen pääsisäänkäynti ja keittiön sisäänkäynti. Toiseen huoneistoon tuli huone, keittiö ja eteinen. Kolmannessa asunnossa oli huone omalla sisäänkäynnillä. Huoneeseen tehtiin lämmitysuuni, jonka luukkujen takaa sai esille myös renkailla varustetun keittotason. Kaikki tulisijat uusittiin. Leivinuuneja ei enää tehty. Ulkorakennuksessa oli navetta, käymälä ja kaksi varastohuonetta. Nyt rakennuksen kylkeen pihan puolelle tehtiin pieni lisähuone laudasta.
Asuinrakennus sai uuden vuorilaudoituksen. Alaosa on vaakalaudoitettu ja ullakkokerroksen osuus pystylaudoitettu. T-mallisten ikkunoiden kehyslistoitus on jugendhenkinen. Ylälistan päällä on vahva erillinen kolmioaihe. Joen puoleinen julkisivu on laudoitettu vaakalaudoituksella ja ullakon osalta pystylaudoituksella. Julkisivua jäsentävät pystylistoitukset. Tontin portissa on myös jugendvaikutteita.
Vuonna 1913 tehtiin muutoksia joen rannassa olevassa ulkorakennuksessa. Suunnitelman oli laatinut Arvi Leikari. Rakennus sai pari uutta huonetta Pappilankadun puoleiseksi siiveksi ja edellisellä kerralla tehty lisäosa purettiin.
Vuonna 1972 suunniteltiin muutoksia. Portista haluttiin tehdä Leonard Ahdin suunnitteleman kaltainen, yläpuulla varustettu ja yläosastaan säleikkömäinen. Kadunvarsirakennukseen jäisi jatkossakin kolme huoneistoa. Pieneen, pääty joelle päin olevaan rakennukseen jäisi yksi asunto. Kaikki asunnot modernisoitaisiin, varustettaisiin WC- ja suihkutiloilla ja ajanmukaisilla keittiöillä. Uunit purettaisiin ja sisäkatot oli tarkoitus laskea. Ulkorakennukseen tulisi kattilahuone ja sauna sekä autovaja. Joen puolelle avattaisiin kapeita ikkunoita. Muutokset kuitenkin siirtyivät, ja sisätilojen uudet muutospiirusukset ovat vuodelta 1975. Kattojen laskemisesta luovuttiin. Seuraavan kerran on rakennuslupaan vietäviä muutoksia tehty vuonna 1978. Kyseessä oli autovajan muuttaminen. Vuonna 1991 tehtiin sisäisiä muutoksia. Yksi huone siirrettiin asunnosta toiseen ja yhden keittiön paikkaa muutettiin.
Nykytilanne
Kadun varren asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, pystylaudoitettu, satulakatto. jugendvuorauksen suunnitellut Leonard Ahti 1908.
Pihalla oleva asuinrakennus
Asuinrakennus, uusrenessanssivuoraus 1889 (John F. Lindegren)
Ulkorakennus
Vaakalaudoitettu ulkorakennus
Portti
Vanhaan malliin tehty portti.