Iso-Sonkk
Pappilankatu 17, Kauppakatu 10
Kiinteistötunnus 001-143-190
Historiaa
Sonkin tontti kuului vuonna 1756 Sonkin leskelle. Vuonna 1800 kuului puolet Iso-Sonkista värvätylle sotamies Gustav Brogergille ja toinen puoli suojelusmies Simon Norlundille, joka mainittiin köyhäksi.
Muutospiirustukset
Tontti on vuonna 1893 jaettuna kahteen osaan. Molemmilla tontinpuoliskoilla oli asuinrakennus Kauppakadun varressa ja länsipuolen asuinrakennuksen kanssa kulmittain tontin länsirajalle oli rakennettu ilmeisesti ulkorakennusosa. Tontin itäpuolikkaalla oli asuinrakennuksen lisäksi kaksi ulkorakennusta, toinen tontin pohjoisrajalla ja toinen Pappilankadun varressa. Kadun varressa oli kärrysuoja ja pihan peräosassa olevassa rakennuksessa oli talli, navetta, käymälä ja halkosuoja. Vuodelta 1999 on Arvi Forsmanin laatima julkisivupiirustus, jossa koko Kauppakadun sivu oli esitetty yhtenäisenä rakennuksena, jossa oli seitsemän nelijakoista ikkunaa ja vaakalaudoitus sekä hillityt uusrenessanssikehykset ikkunoiden ympärillä. Vuonna 1913 oltiin rakennuksen katusivulle, kahden ikkunan väliin avaamassa liikkeen sisäänkäyntiä. Samalta vuodelta oli kuitenkin myös toinen, Arvi Leikarin laatima muutospiirustus, jossa tontin itäosan rakennuksissa tehtiin suurempia muutoksia. Rakennusta korotettiin ja se laudoitettiin jugendtyylisesti. Pihan puolelle tehtiin kaksi keittiötä, kamari ja kaksi sisäänkäyntiä. Katusivun kaksi huonetta yhdistettiin rakennuksen kulmaan tulevaksi liikehuoneistoksi. Leivinuunilla varustetusta keittiöstä tuli tavallinen huone. Vanha erillinen vaunuvaja, joka oli liian lähellä laajennettua rakennusta, purettiin ja ulkorakennukseen tehtiin Pappilankadun suuntainen siipi. Tontin länsipuoliskon rakennukset jäivät ennalleen. Kadun varressa oli paritupapohjainen osa. Myös itäpää oli ennen muutosta paritupapohjainen. Vuonna 1924 esitettiin tehtäväksi samoja, jo aiemmin luvan saaneita muutoksia, mutta nyt haluttiin myös rakennuksen länsipää muuttaa itäosan kanssa yhtenäiseen asuun. Vuodelta 1935 olevasta muutospiirustuksesta selviää, että rakennuksen länsipäässä muutokset jäivät kuitenkin toteutumatta. Rakennus on yhä itäosaa matalampi. Nyt siihen haluttiin avata katusisäänkäynti, tehdä WC ja uudistaa keittiötä. Se sijaitsi tontin länsilaidalla olevassa siivessä. Siivestä haluttiin myös purkaa osa pois, niin että ulkorakennus jäi erilliseksi.
Kadun varressa oli kaksi rakennusta ja pihalla kolme ulkorakennusta. Vuonna 1940 tehtiin Kauppa- ja Pappilankatujen kulmassa olevan rakennuksen Kauppakadun sivulle isot näyteikkunat. Sisäänkäyntejä tuli kaksi. Kellarikerrokseen tehtiin kattilahuone ja osa uuneista purettiin. Vuonna 1947 ullakolle tehtiin tulisijalla varustettuja huoneita.
Muutoksia tehtiin vuonna 1963 Kauppakadun ja Pappilankadun kulmassa olevassa rakennuksessa. Jo aikaisemmin oli osa tiloista ollut liike- ja varastokäytössä, mutta nyt tuli kaikesta yhtenäistä Valon jalkinemyymälää. Pihan puolella olleesta asunnosta tuli henkilökunnan tila ja varasto. Kadun puolen huoneiden väliltä avattiin hirsiseiniin niin suuria aukkoja, että huonetilasta saatiin yhtenäinen. Siihen liitettiin vielä Pappilankadun huonetilat. Suuri myymälähuoneisto lämmitettiin kahdella öljykamiinalla, ja uunit joutivat pois. Ullakkokerroksen huoneista tuli liikkeen konttori- ja varastotiloja.
Vuonna 1964 tehtiin toimistotiloja toiseen Kauppakadun varren rakennuksista. Katujulkisivulle tuli myös yksi näyteikkuna ja ovi. Vuonna 1969 rakennukseen tuli myymälätiloja. Katusivulle tuli nelijakoisen asuinhuoneen ikkunan tilalle toinen näyteikkuna. Kaikki paritupapohjaisen kadunvarsiosan tilat avattiin yhdeksi huoneeksi poistamalla väliseinät ja uunit. Pihasiivessä olevasta keittiöstä tuli varasto ja väliin jäi eteinen, jonka perällä oli pieni WC. Sähkölämmitykseen siirtymisen vuoksi purettiin savupiiput.
Pihan länsilaidalla oleva ulkorakennus purettiin.
Nykytilanne
Kadunvarsirakennus
Koostuu kahdesta pitkänurkkaisesta asuinrakennuksesta, joista läntinen on vanhempi. Nykyisin liiketalona, leveä uurrettu vaakalaudoitus, satulakatto, näyteikkunoita. Jäljellä piirteitä jugendhenkisestä ilmeestä.
Ulkorakennus
Lyhytnurkkainen peiterimavuorattu ulkorakennus
Portti
Vanhan tyyliseksi tehty portti.