Anttiin
Pappilankatu 6
Kiinteistötunnus 001-153-238
Historiaa
Anttiinin tontin omistajana 1756 oli Antín. Vuonna 1800 oli omistajana porvari Matti Antin. Hänellä oli peltoa ja venehuone sekä laivanosuuksia.
Palovakuutukset
Palovakuutuksen otti vuonna 1858 porvari G. H. Grönqvist. Päärakennus sijaitsi Pappilankadun varressa. Se oli uudesta hirrestä rakennettu 1858, hyvässä kunnossa, laudoittamaton ja maalaamaton. Katto oli saksalaista kattotiiltä. Kuusiruutuisia ikkunoita oli kuusi ja kaksiruutuisia ullakonikkunoita oli neljä. Sisäänkäyntiin liittyi lautakuisti, jossa oli kolme kolmiruutuista ikkunaa. Rakennuksessa oli sali, kaksi kamaria, keittiö ja eteinen. Ovista neljä oli puoliranskalaisia peiliovia, lisäksi oli vielä yksi ranskalainen ovi. Ulko-ovi oli kaksinkertainen lautaovi. Kaakeliuuneista yksi oli nelikulmainen ja kaksi pyöreää, keltalasitteista. Lisäksi oli keittiön tulisija, jossa oli hella.
Tontin toinen rakennus sijaitsi tontin pohjoisrajalla. Se oli vanha hirsirakennus ja kunnoltaan kohtalainen. Siinä oli leivintupa ja kamari, sauna, kaksi eteistä, navetta ja puuliiteri. Lisäksi mainitaan ulkorakennus tontin länsirajalla. Se oli hirttä ja siinä oli kaksi latoa. Näitä rakennuksia ei vakuutettu.
Myöhemmin tehtiin uusi vakuutuskirja. Talon omistaja ei ollut muuttunut. Päärakennus oli maalattu punaisella vesimaalilla. Myös ulkorakennukset vakuutettiin. Tontin pohjoislaidan rakennus oli myös punamullattu. Kolmas rakennus oli edelleen maalaamaton. Siinä ilmoitettiin olevan makasiini ja lato.
Muutospiirustukset
Vuodelta 1893 on piirustus, joka koskee pientä pulpettikattoista vajaa, joka haluttiin edelleen pitää paikallaan. Talon omistaa laivuri H. W. Blomqvist.
Vuodelta 1912 on Arvi Leikarin laatima muutospiirustus. Sen mukaan oli kadun varren eteläistä asuinrakennusta aikomus laajentaa pihasiivellä, johon tuli huone ja keittiö sekä erillinen keittiön sisäänkäynti. Vanha keittiö muuttui komeroksi. Tontin etelärajalla olevassa rakennuksessa oltiin tekemässä lisää asuintiloja. Saunan uuni purettiin ja saunasta tuli keittiö. Leivintupa siirtyi uuteen osaan pihan perälle. Leivintuvan uunin vierelle tuli saunan kiuas ja muuripata. Muutosten yhteydessä muuttui usean väliseinän paikka. Käymälät siirrettiin saunarakennuksen jatkoksi, kun ne aikaisemmin olivat olleet erillisessä, rakennuksen päädyssä kulmittain olleessa rakennuksessa, jonka ympärillä oli aidattu avonainen tarha. Ulkorakennus oli samassa mallissa kuin 1890-luvulla. Myös lautavaja oli paikallaan.
Vuonna 1919 haluttiin Antiinin etelänpuoleiseen rakennukseen tehdä katuovi ja kaksi kamaria muuttaa keittiöksi. Pihan puolelta esitettiin purettavaksi keittiön ja kuistin matkalta edellisessä suunnitelmassa ollutta siipeä. Todennäköisesti koko siipeä ei ollut koskaan toteutettu, mutta muutokset piti tehdä edellisiin hyväksyttyihin piirustuksiin. Mahdollisesti muutoksia oltiin tekemässä vasta nyt, tai sitten siipi oli tehty aiottua lyhyemmäksi.
Vuodelta 1984 on tontin pohjoisrajan rakennusta koskeva muutossuunnitelma. Entisen kahden huoneiston sijasta rakennukseen tuli yksi huoneisto. Rakennuksessa ennestään ollut sauna uusittiin ja itäpäässä olleeseen ulkorakennusosaan tuli käymälöiden sijasta autotalli. Vuodelta 1994 on suunnitelma, jonka mukaan autotallin paikalle tehtiin kultasepän työhuonemyymälä. Samana vuonna tuli esille tarve käyttää ulkorakennuksessa olevaa vajaa kesäisin kahvilana.
Vuonna 1977 muutettiin Vähäpoikkikadun suuntaista rakennusta. Tiloissa oli aiemmin toiminut leipomo ja konditoria, mutta nyt tilat muutettiin yhtenäiseksi työhuonetilaksi.
Nykytilanne
Etelänpuoleinen asuinrakennus
Lyhytnurkkainen asuinrakennus vuodelta 1858, jugend-henkinen vuoraus 1912 (Arvi Leikari), aumakatto, ruukkutiilikate
Pohjoisen puoleinen
Lyhytnurkkainen asuinrakennus, ulkoasu 1912 (Arvi Leikari), aumakatto
Pihan perällä oleva ulkorakennus
Vaakalaudoitettu ulkorakennus
Asuinrakennuksen jatkeena oleva ulkorakennus
Ulkorakennus, osittain tiilestä, osittain pystylaudoitettu
Portti
Vanhan tyylinen uusi portti.