Vanhan Rauman kevät, kuva Aino Koivukari.
Vanhan Rauman kevät, kuva Aino Koivukari.

Tilaisuuden ensimmäisenä päivänä tiistaina 3.5. osallistujilla on mahdollisuus nauttia aamukahvi paikalliseen tapaan eli raumalaisittain pystökaffe torilla. Kahvihetken erikoisuus perustuu siihen, että kahvi nautitaan kahvikojun läheisyydessä seisten. Paikalliset kokoontuvat pystökaffelle vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan päivänpolttavista aiheista, kahvikojun kanta-asiakasryhmää kutsutaankin epävirallisesti toriparlamentiksi. Perinteen varhaisinta historiaa ei tiedetä tarkkaan, mutta vastaavanlaisia kahvikojuja on torilla ollut ainakin 1930-luvulta lähtien.

Aamulla torin laidalla sijaitsevan ja museona toimivan Raatihuoneen, Kauppakadulla olevan laivanvarustajan kotimuseon Marelan ja Eteläpitkäkadulla sijaitsevan korjausrakentamiskeskus Tammelan ovet ovat avoinna seminaariin osallistujille. Tammelan näyttelyssä esitellään sekä Vanhan Rauman että Sammallahdenmäen maailmanperintöä ja Vanhan Rauman hoitoon liittyvää korjaustoimintaa.

Posellissa ohjelma alkaa tiistaina klo 10 ja päivän aikana kuullaan mm. tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen puheenvuoro, luennot restauroinnista, paikallistaloudellisista vaikutuksista sekä paneelikeskustelu aiheesta asuminen ja yrittäminen maailmanperintökohteessa. Maailmanperintöstatuksen vetovoimasta kuullaan maailmanperintökohteiksi tähyävien Saimaan norppasaariston ja Alvar Aalto-kokonaisuuden edustajia.  Tiistaina tilaisuuden moderaattorina on toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Illalla Rauman Pyhän Ristin kirkossa on kaikille avoin musiikkiesitys. Keskiaikainen kivikirkko on osa maailmanperintökohdetta, ja se rakennettiin aikoinaan katolisen fransiskaanikonventin kirkoksi. Musiikkiesityksessä Rauman Soittokunta esittää muun muassa säveltäjä Timo Katilan Vanhan Rauman maailmanperinnön 30-vuotisjuhlasävellyksen Fregatti Osmo, esityksessä kuullaan lisäksi kirkon historiaan liittyvää urkumusiikkia.

Juhlaseminaarin ja maailmanperintöfoorumin toisena päivänä torstaina Posellissa kuullaan ja keskustellaan muun muassa arkeologiasta, ilmastonmuutoksesta ja Pohjoismaisesta yhteistyöstä. Moderaattorina on toimittaja Nina Rahkola. Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari pitää ministerin etäpuheenvuoron, ja kuulemme Unescon puheenvuoron videon välityksellä. Päivän viimeisen luennon pitää historioitsija Teemu Keskisarja puun käytön historiasta.

Kaikille avoin ja maksuton kaksipäiväinen tilaisuus järjestetään Raumalla kulttuuritalo Posellissa 3.-4.5.2022. Ilmoittautuminen on avoinna 18.4.2022 asti. Tervetuloa!

Tapahtuman järjestelyissä ovat mukana Rauman kaupungin lisäksi Suomenlinnan hoitokunta, opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö, Metsähallitus ja Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys.

Aino Koivukari
Maailmanperintökoordinaattori
Rauman kaupunki

Vanha Rauma maailmanperintökohteena 30 vuotta -logo.