MP30 – Raumalaiset kirjailijat
4.11.2021
Unescon maailmanperintökohde Vanha Rauma viettää 30-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Vanha Rauma hyväksyttiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin säilyneestä vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista.
Vanha Rauma 30 vuotta maailmanperintökohteena -juttusarjan 15. osassa kerrotaan raumalaisista kirjailijoista.
Raumalaiset kirjailijat
Raumalta on lähtöisin useita tunnettuja kirjailijoita ja rauman kielen taitajia. Heistä esimerkiksi Hj. Nortamo tunnetaan raumalaisista jaarituksista, Väinö Suojamaa kaupungin historian tutkimisesta, Tauno Koskela runo- ja murrekirjoista sekä Tapio Koivukari novelleista ja romaaneista, joissa vilahtaa myös rauman kieltä.
Hj. Nortamo eli Frans Hjalmar Nordling (1860–1931) oli Rauman ensimmäinen kunniaporvari. Vuonna 1930 perustettiin Nortamo-Seor, jonka tehtävänä on edelleen Nortamon kirjallisen perinnön sekä Rauman kielen ja merimiesperinteen vaaliminen.
Nortamon pääteoksia ovat raumalaiset jaaritukset, joita on julkaistu useissa kirjoissa. Ne ovat Rauman murteella ja raikkaalla huumorilla esitettyjä kuvauksia Raumasta, sen vanhasta merimieskulttuurista ja asukkaista.
Väinö Suojamaa (1878–1968) oli ansioitunut Rauman seudun historian tutkija. Hänen pääteoksena pidetään vuonna 1948 julkaista Vanha rakas Rauma -teosta. Murre, vanha kaupunki, vanhat tunnetut rakennukset ja entisaikaan eläneet tunnetut henkilöt, satama, laivat ja meri kuuluvat Suojamaan kirjojen aiheisiin. Suojamaa kirjoitti myös uskonnollista kirjallisuutta.
Tauno Koskela (1916–2002) tunnettiin Rauman kielen vaalijana, määrittäjänä ja opettajana. Koskelan taiteellinen tuotanto on pienimuotoista, muun muassa runoja ja murrenovelleja. Sekä Koskelan runoissa että murrejutuissa tärkeä aihe on omakohtaisesti eletty sota.
Tapio Koivukarin (1959–) novellikokoelman Mansikkapellot, iankaikkisesti novellit sijoittuvat merelle, saaristoon, pikkukaupunkimiljööseen, Lappiin tai laman riuduttamalle maaseudulle. Koivukari kuvaa ihmisiä ja heidän elämäänsä luonnon lähellä ja sen armoilla.
Monien raumalaisten kirjahyllyistä löytyvät lisäksi muun muassa tietokirjailijoiden Markku Vainion ja Tapio Niemen kirjoja sekä runoilija Heli Laaksosen teoksia.
Raumalaisiin kirjailijoihin voi tutustua Rauman kirjaston nettisivuilla. Lisäksi Nortamo-Seoran YouTube-kanavalla voi opetella rauman kieltä.