Valoteos Copy of Kaleider, Twist and Shine.
Copy of Kaleider, Twist and Shine.

Rauman Energia, Osuuskauppa Keula ja Rauman kaupunki järjestävät Lumen-valotaidetapahtuman Raumalla 15.–18.1.2025. Leikkisiä teoksia voi ihastella keskustan alueella päivittäin klo 17–22. Tapahtuman teokset ja kartta on julkaistu osoitteessa lumenrauma.fi.

Tällä kertaa valotaidetapahtumassa nähdään 11 erilaista valoteosta. Näiden lisäksi tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat uuden jääpuiston viralliset avajaiset, Osuuskauppa Keulan Jäärieha jääpuistossa sekä Rauman Energian levähdyspaikka kaupungintalon edustalla.

– Lumen-reitti tarjoaa mielekästä katseltavaa kaikenikäisille. Teoksiin voi käydä tutustumassa iltareippailun lomassa – vaikka joka ilta. Jokainen kohde tarjoaa erilaisia kokemuksia ja elämyksiä, tuottaja Annukka Ketola kertoo.

Mukana neljä kansainvälistä teosta

Rauman taidemuseon sisäpihalla voi tutustua Anna Meldrājan lumoavaan We are the nature -teokseen. Anna Meldrāja on latvialainen taiteilija, jonka teoksessa liikkuvat eläimet ja muut animoidut hahmot.

Rauman Energian pääteoksiksi on valittu kaksi brittiläistä teosta. Rauman kaupunginteatterin edustalle sijoittuva Squidsoup-ryhmän Submergence-teos koostuu useista tuhansista roikkuvista valoista, jotka luovat läsnäolon ja liikkeen vaikutelmaa. Vierailijat voivat vaikuttaa teoksen todellisiin sekä virtuaalisiin elementteihin.

Valoteos Submergence, Squidsoup.
Submergence, Squidsoup.

Toinen brittiläinen teos, Kaleider Limitedin Twist and Shine, on leikittelevä veistoninstallaatio. Kaupungintalon sisäpihaa valaiseva kokonaisuus koostuu hohtavista ja väänneltävistä palikoista. Tapahtumakävijät saavat osallistua teoksen muokkaamiseen.

Tarvonsaaren koulun julkisivulla leikittelee animoitu videomappaus Epidermis, jonka toteuttaa slovakialainen taiteilija Gábor Szűcs. Teos tutkii monimutkaista ja dynaamista suhdetta ihmiskehon ja sen ympäristön välillä.

Luvassa leikkiä ja liikettä

Osuuskauppa Keulan teoskohde, taiteilija Jere Suontaustan Peilipöllö Amarillon edustalla, on kierrätysmateriaaleista valmistettu veistosmainen valoteos. Peilipöllön äänessä voi kuulla peilimäistä vivahdetta.

Keulan ja Mixa Oy:n yhteistyössä toteuttama Jäärieha ilahduttaa yleisöä jääpuistossa. Jääriehassa yhdistyy valojen leikki niin jään pinnassa, taivaalla kuin puistossa.

Tarvonsaaren koulun sisätiloissa on nähtävillä Niko Tiaisen monikanavainen DECOHERENCE-teos, joka leikittelee rytmillä ja äänellä.

– Decoherence tarkoittaa suomeksi dekoherenssia, joka liittyy kvanttimekaniikassa järjestäytymättömyyden kasvuun. Teoksessa nimi viittaa muotojen järjestyksen visuaaliseen leikkiin, Annukka Ketola taustoittaa.

Vanhan kaupungintalon julkisivuun heijastuu taiteilija Satu Osmosen Torni-teos. Yhtä leikin muotoa eli piirtämistä ilmentävä teos on taiteilijan piirustus Rauman vanhan kaupungintalon tornista.

Rauman kauppatori muuttuu valoaukioksi, jossa labyrintti ja valokeinut mahdollistavat leikkiin heittäytymisen niin lapsille kuin aikuisille.

Kuvataiteilija Mollu Heinon Pyrstötähtien geometriaa -teos on esillä Kitukrännissä. Valoteokseen kuuluu viisi leikkimielistä pyrstötähteä, joiden sisään voi kurkistella.

Keskustelupuistoa valaisevat uniikit lyhdyt, jotka ovat Rauman Lyseon lukion oppilaiden toteuttamia. Yhteisöllinen teos esittelee 100 erilaista lyhtyä. Lyhtypolku on Lönnströmin taidemuseon projekti, joka toteutetaan yhteistyössä Rauman Lyseon lukion, Rauman kaupungin Wihertoimen ja Mixa Oy:n kanssa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä